A feszültség jele

A feszültség jele egy olyan téma, amit nagyon sokszor rontanak el a fizika dolgozatban a diákok. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy a feszültség fogalmát nagyon sokszor keverik össze az áramerősség, vagy ellenállás fogalmával, vagy pedig a használt mértékegységekkel. Nos, lássuk tehát, hogy mi a feszültség jele?

A feszültség jele

A feszültség mértékegysége V (Volt). Ne felejtsük el, hogy a feszültség jele, és mértékegysége két teljesen különböző dolog – a kettőt még csak véletlenül se keverjük össze! Ha például egy számítás során a tápegység feszültsége 12V, akkor a következő egyenletet kell használnunk:

Amikor egy számítási példában, vagy egy feladatban a különféle tápegységek feszültségét szeretnénk meghatározni, akkor természetesen indexekkel kell jelölnünk, hogy melyik tápegység vagy fogyasztó feszültségét határoztuk meg. Ha például 3 fogyasztó van az áramkörben, és a feszültségeik rendre 10,15 és 20V, akkor a helyes jelölésrendszer az alábbi:

Az elektrosztatikában megtalálható egyéb fogalmak jele és mértékegysége

Az áramerősség, valamint az ellenállás is alapfogalmak az elektrosztatika világában. Lássuk, hogy ezeknek, a témakörhöz kapcsolódó fogalmaknak mi a mértékegysége és a jele!

Az áramerősség jele I, mértékegysége A (Amper).

Az ellenállás jele R, mértékegysége (Ohm)

Zárszó

Szeretnél felkészülni a következő fizika dolgozatodra? Netán az érettségire? Akkor iratkozz be speciálisan általános iskolások, és gimnazisták számára előkészített tanfolyamaink egyikére, ahol valódi gyakorlati tudásra tehetsz szert! A felkészítőn a témakörök között szerepelnek feszültséggel kapcsolatos feladatok is.