A hosszúság fogalma már jóval az előtt megjelenik az életünkben, hogy beülnénk az iskolapadba. Mikor nyaralni mentünk, akkor út közben türelmetlenül megkérdeztük a szüleinket, hogy mennyi van még hátra? Mi erre csupán egy sejtelmes választ kaptunk, amit nem értettünk: 62 km. Mikor pici gyerekként kinőttük a nadrágunkat, akkor azonnal ezt mondtuk magunkban, mikor fel szerettük volna azt próbálni: „túl hosszú a lábam”.

A hosszúság fogalma, jele

A hosszúság lemérhető távolság két pont között. A hosszúság jele L (az angol Length szóból ered). SI mértékegysége méter, mely a görög metron szóból ered. [L] = m.

A hosszúsággal rokon fogalom a távolság.

Miben mérték korábban a hosszúságot?

Sok-sok évszázadon keresztül problémát jelentett az, hogy az emberek egy egységes mértékegység-rendszert alkossanak meg a hosszúság számára. Az emberek eleinte a láb, hüvelyk és könyök mértékegységeket választották a hosszúság mértékegységének, hiszen ezek emberi testrészek voltak. Ezek természetesen nem voltak egységesek, hiszen minden embernek más lehet a lábhossza, vagy a könyökhossza. Voltak olyan ókori és középkori kutúrák is, ahol a király kardjának a hosszát választották a hosszúság mértékegységéül.

Ezzel természetesen az volt a probléma, hogy ennek a hossza is változott, hiszen volt, hogy új kardot kovácsoltak a királynak, de a hőtágulás következtében is változott annak a hossza.

Csak a méter hosszára négy különböző definíció született az évszázadok során. Ezek:

 • Az ősméteren megjelölt két vonal közötti távolság
 • A Párizson áthaladó délkör negyven milliomod része
 • A kripton-86 által kibocsátott narancs-vörös fény hullámhosszának 1 650 763,73-szorosa
 • Azon távolság, amit a fény vákuumban a másodperc 1/299 792 458-ad része alatt tesz meg

A mai definíció szerint a méter az a távolság, amit a fény vákuumban megtesz a másodperc 1/299 792 458-ad része alatt.

A hosszúság mértékegységei

A hosszúság mértékegységei – ha felsorolás szerűen szeretnénk nézni:

 • 1 méter az 10 deciméter (dm).
 • 1 méter az 100 centiméter (cm).
 • 1 méter az 1000 milliméter (mm).
 • 1 méter az 0.1 kilométer (km)
 • Egy fényév az 9 460 730 472 580 080 méter (m).

Érdemes megjegyezni, hogy a mai világban sem mindenki métert, vagy SI alapú mértékegységeket használ a hosszúság mérésére. Például a mai napig használják a tengerészetben a mérföld fogalmát. A mai informatikusok a hosszúság mérésére gyakran a pixelt használják (px), vagy az inchet.

Hogyan mérhetünk hosszúságot?

Természetesen lehetséges egy hosszúság (távolság) lemérése méterrúddal is, azonban ez nagyon komplikált feladat – hiszen a méterrudakat mindig hézagmentesen kell egymás mellé helyeznünk.

Egy lehetséges mérési módszer a fordulatszám mérése. Ha ismerjük egy kerék sugarát, akkor könnyen ki tudjuk számolni annak a kerületét. Ha egy adott távolság megtételéhez X fordulatszámra volt szükség, akkor ebből pontosa megadható az adott távolság hossza.

Ha például a házunk magasságát szeretnénk meghatározni, akkor folyamodhatunk matematikai módszerekhez (trigonometria). Ha egy adott ponttól megmérjük a ház falának a távolságát és a föld felületével bezárt szöget, akkor a tangens szögfüggvény segítségével a ház magassága megadható.

Ha kisebb hosszúságok lemérése lenne a feladat a háztartásunkban, akkor a szabóméter vagy szalagméter tökéletes opció lehet. Egy rövid lista azon eszközökről, melyek kisebb távolságú hosszmérésre alkalmasak:

 • Szabó méter
 • Szalag méter
 • Vonalzó
 • Colstok

Összefoglalás

Szeretnél beiratkozni online felkészítő tanfolyamainkra? Szeretnél igazi gyakorlati tudást szerezni? Akkor kattints, és választ ki a Neked megfelelő felkészítőt!