Hogyan zajlik a können ragozása a német nyelvben? A können a módbeli segédigék közé tartozik.

Az erős hatos alapján, azt is gondolhatnánk, hogy egy újabb Marvel fejezethez érkeztünk, de most „csak” a német nyelvtan egy újabb fejezetéről van szó.

Egyértelműen kijelenthető, hogy a módbeli segédigék, a legerősebb igék a német nyelvtanban. Biztosra vehetjük, hogy ha megjelennek egy másik ige mellett, akkor ott valami módosulni fog. Igazából ez a legfontosabb velük kapcsolatban, hogy módosítják a főige jelentését. Ettől nem kell megijedni, hiszen a használatuk nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnhet. A módbeli segédigék ismeretével, kisebb változtatásokkal, összetettebb mondatokat tudunk alkotni.

Lássuk, hogyan működik!

Ahogy a cím is sejteti, összesen 6 db módbeli segéide van: müssen, sollen, dürfen, wollen, mögen, können. Az egyik leggyakrabban használt ige közülük a können.

Ebben a fejezetben a können igével fogunk közelebbről megismerkedni.

A können jelentése: tud; hat/het; képes valaki valamire. 

(Fontos megjegyezni, hogy mindig egy olyan tudást fog jelenteni, amivel képessé válsz arra, hogy megcsinálj valamit, míg a wissen ige mindig egy elméleti tudást jelképez).

Pl.: Ich kann Auto fahren. – Tudok autót vezetni. (képes vagyok rá)
Ich weiß nicht, wo sie wohnt. – Nem tudom, hol lakik Petra. (Elméletben fogalmam sincs, hol lakik)

A können ige ragozása:

ich kann
du kannst
er/sie/es kann
wir können
ihr könnt
Sie/sie können

FONTOS!! Ahogy az összes módbeli segédige ragozása, úgy a können ige ragozása is eltérő! 

E/1 és E/3-ban a ragozott igealak mindig ugyanúgy néz ki és elmaradnak a szokásos végződések, amiket már megtanultunk az igeragozásnál. 

Amikor módbeli segédigéket használunk egy mondaton belül, akkor igazából nagyon könnyű dolgunk van, így nem kell félni tőlük.

Mivel ők lesznek a legerősebbek, ezért őket fogjuk ragozni a főige helyén és a mondat végére mindig egy Infinitiv igét, azaz egy ragozatlan igét írunk le.

Pl.:

  • Ich kann auf Deutsch sprechen.
  • Ich kann einmal pro Woche schwimmen.

Nem kell tehát megijedni attól, hogy egy újabb ige kerül a mondatunkba. Tekintsük úgy a módbeli segédigékre, mint a barátainkra, hiszen megkönnyítik a mondatalkotást. Átveszik a főszerepet, ezáltal „csak” velük kell foglalkoznunk az igeragozás során.

A tagadás fejezeténél már megtanultuk, hogy akkor, amikor egy cselekvést tagadni szeretnénk, a „nicht” tagadószó, mindig a mondat végén áll. Amikor egy olyan mondatot szeretnénk tagadni, amiben egy módbeli segédige is szerepel, akkor egy picit változtatnunk kell az eddig tanultakon.

Miért? Azért, mert a módbeli segédige a legerősebb és ezáltal az ő nyelvtani szabálya fog érvényesülni, ami úgy hangzik, hogy a mondat végén, egy ragozatlan igének kell állnia, tehát a tagadószó, csak az ige elé kerülhet.

Pl.: Ich kann auf Deutsch nicht sprechen.


A módbeli segédige egyébként önállóan is szerepelhet egy mondatban, de ez elég ritka jelenség, hiszen akkor érzi jól magát, ha a főszerepében, segédigeként tündökölhet egy mondaton belül.

Nézzük egy példát arra, hogy milyen, amikor önállóan szerepel a mondatban!

Pl.: Ich kann auf Englisch. – Tudok angolul.

Ebben az esetben nem kell Infinitiv igealakot tenni a mondat végére.


Összességében, az a legfontosabb, hogy megjegyezzük, a módbeli segédiék a legerősebbek, nem véletlenül hangsúlyozzuk ezt olyan sokszor. Hiszen, ha ezzel sikerült azonosulni, akkor utána sokkal könnyebb a tanuló dolga, a későbbi, már-már komplexebb nyelvtani fejezeket megtanulása során is. Biztosan át fogják venni a főszerepet, legyen szó kijelentő vagy feltételes módról, passzív szerkezetekről vagy múltidőről, a módbeli segédigék szabálya, mindig érvényesülni fog.

Hogy miért? Mert ők az erős hatos.