Origo nyelvvizsga - így készülj fel! 20 tipp + 1000 gyakorló feladat!

Hogyan készülj fel az Origo nyelvvizsgára? Állandó kérdés ez minden korosztály számára. Nagyon sok tényező közrejátszik ilyenkor: suli, munka, család, barátok, hobbi, sport, edzések... és ezek mellett még készüljek fel a nyelvvizsgára is? Nem lehetetlen! Kigyűjtöttünk nektek pár hasznos tippet, amivel megkönnyíthetitek magatoknak a tanulást. Ezek a tippek korosztálytól függetlenek, így bátran használhatod őket éppen akkor is, ha 3 gyerek és munka mellett próbálsz vizsgázni. Na, vágjunk is bele:

1. Pontosan tudd, hogy milyen szinten vagy! Ez a legalapvetőbb és a legfontosabb. Nem mindenki látja át ugyanis, hogy milyen szinten van. Lehet, hogy sokkal messzebb állsz az Origo B2-es szinttől, mint amennyire te gondolod, az is lehet, hogy sokkal közelebb. Ilyenkor érdemes egy szintmérő tesztet írni (találsz ilyeneket a neten is, de érdemesebb nyelviskolához, vagy tanárhoz fordulni ilyenkor, aki százalékra pontosan elmondja neked a szinted). Ha megkaptad az eredményed, akkor is érdemes kikérni egy tanár tanácsát arról, hogy milyen intenzitással, heti hány órában és mikor érnéd el a várva várt szintet, mikor lehet menni végre vizsgázni.

2. Tudd, hogy mi a testhezálló neked! Sokan szeretik a csoportos órákat a nyelviskolákban, mert ott olyan beszédhelyzetekbe keveredhet másokkal, amikkel pl. egy magánórán nem találkozhat. Mások ezzel szemben a magánórákat preferálják, hiszen akkor teljes mértékben rájuk irányul a figyelem. Érdemes szétnézi a nyelviskolák által ajánlott felkészítő tanfolyamok között. A pénzügyek tere is egy állandó mumus, ha nyelvtanulásról van szó. Ilyen ügyben is érdemes tájékozódni és számolgatni, hogy melyik éri meg nekünk jobban, melyik való a mi pénztárcánkhoz.

3. Tudd, hogy melyik nyelvvizsga kell neked! Sokan úgy mennek magántanárhoz, vagy éppen a nyelviskolába, hogy fogalmuk sincs az egyes nyelvvizsgatípusokról. Érdemes megnézni a mintafeladatokat (mindegyik nyelvvizsga honlapján találsz ilyeneket) és így megtudod, hogy neked, melyik a testhezálló, szimpatikus, könnyebb. Vannak nyelvvizsgák, ahol pl. van képleírás, valahol nincs. Vannak olyanok is, ahol nincs nyelvtani rész, a másik típusúnál pedig éppen az a hangsúlyos rész. Nem mindegyik ugyanolyan, de ha kicsit utána nézel, rátalálhatsz egy olyanra, ami tetszik.

4. Gondold végig, hogy egy héten mennyi időt tudsz rászánni! A nyelvtanulás kulcsa, legyen szó bármelyik nyelvről, az, hogy mennyi időt tudsz rá szánni egy héten. Ebbe nem tartozik bele a magántanárral vagy a nyelvvizsga tanfolyamon töltött idő. Ez az, amit TE egyedül, otthon a saját magad fejlesztésére szánsz. Ez lehet a házi feladatok megírása, filmnézés, könyvolvasás az adott idegen nyelven vagy bármi, amit önszorgalomból teszel. A lényeg, hogy minden nap szánj erre legalább egy fél órát. Arra is figyelj, hogy találd meg az arany középutat a tanulással. Ne vegye el az összes időt a kedvenc hobbidtól vagy éppen a sporttól. Ez azért is nagyon fontos, mert ha tudod, hogy ez a német feladat most éppen a kedvenc edzésedtől elvette az időt, akkor a tantárgy még nagyobb mumus lesz neked, mint az előtt. Vegyél egy határidőnaplót és készítsd el a saját időbeosztásod! Legyen idő a tanulásra, gyakorlásra, munkára, családra, barátokra, hobbikra és minden másra is. Ne vedd el magadtól sem az időt. Tudom tudom, ez így rengeteg minden egyszerre, de nem lehetetlen. Mindenből egy kicsit kevesebb is elég, de nem kell, hogy a tanulás valami kárára menjen.

5. A tanulás nem mindig unalmas és kínzás! Tudsz úgy is tanulni, hogy nem szenvedsz közben. Ezt hívják passzív tanulásnak. Én mit javaslok? Nézz sorozatot idegen nyelven. Kezdetben olyan sorit, amit már láttál. Ha csak fél órád van egy nap ilyenekre, lehet ez akár egy 20 perces Jó barátok vagy Így jártam anyátokkal rész is. A lényeg, hogy olyan sorozatot keress először, amit már láttál, így egyelőre nem kell az idegen nyelv tudásodra hagyatkoznod, hiszen tudod már a cselekményt, de észrevétlenül is megjegyzel egy-két hallott szót és kifejezést. Ugyan ez működik akkor, ha elkezdesz figyelni a dalok szövegeire vagy esetleg utána nézel a dalszövegnek a neten és fordítgatsz egy kicsit. Keress rá a kedvenc számod szövegére vagy a régi klasszikusokra és nézd meg miről szólnak. Meg fogsz lepődni, hogy milyen halandzsa szövegeket énekeltél éveken át! J

6. Találd meg azt az időt, ami neked a legkényelmesebb! Ezt is az egyén válogatja. Kutatások kimutatták, hogy az embereknek a legnehezebb koncentrálni délután kettő és este hat óra környékén. Vannak olyanok, akik szeretnek korán kelni és az agyuk leginkább nyolc óra körül fog a legjobban. Mások inkább az éjszakai bagoly kategóriába tartoznak, ők este tudnak a legjobban koncentrálni. Te is tapasztald ki, hogy neked melyik napszak a legjobb a tanulásra, és használd ki! Ne tanulj közvetlenül egy hatalmas ebéd után se (kajakóma J ) , de akkor se, ha nagyon éhes vagy.

7. Ne tanulj, ha nagyon fáradt vagy! Ez így elsőre borzalmas tanácsnak tűnik, pedig olykor életet menthet. Van az úgy, hogy hazaérsz délután ötkor a munkából és még nem is ettél, vacsorát kell csinálni, (legjobb esetben csak magadnak és nem nyolc másik embernek is), és kezedet lábadat összetennéd, hogy megnézhess egy filmet? Akkor tedd is azt. Ha ilyen állapotban állsz neki szavakat tanulni vagy feladatokat megoldani, akkor csak rosszabb lesz. Nem fog úgy az agyad, nem tudsz úgy koncentrálni és nem fogsz jó eredményeket kapni. Ez által a motivációd sem lesz a régi, hiszen a kapott eredmény nem tükrözi majd a belefektetett energiát. Hagyd az egészet és inkább kelj fel másnap hamarabb! Meglátod, sokkal jobban fog menni.

8. Mindig csináld meg a házit! Gyerekes tanács tudom.. de! Ha már egyszer fizeted a magántanárt vagy a nyelviskolát és adnak neked házit, akkor ne halogasd. Sokan úgy vannak vele, hogy nem baj, ha ez meg ez nincs kész időre. Másnak nem is baj, de neked igen. A sikeres felkészülés egyik alapja, hogy a felkészülés folyamatos. Márpedig ha egyszer-kétszer kihagyod a házit, akkor ez már megbukott. Nem is beszélve arról, hogy a következő alkalomra megduplázódott a házi feladatok száma és nem feltétlen érsz majd jobban rá akkor sem.

9. Nagyon sok múlik a szókincsen! Szinte mindegy is, hogy melyik nyelvből mész vizsgázni, a szókincs az alapja mindennek. Mindenhol van olvasás- szövegértés, íráskészség, hallásértés és szóbeli rész is. Ezek egyike sem megy, ha nincs meg a szintnek megfelelő szókincsed, így érdemes azt fejleszteni. Ezt többféle módon is megteheted. Sokan hisznek a jól bevált szótárazásban és magolásban. Mások inkább hallás után tanulnak vagy próbálják az új szavakat beleépíteni mondatokba és úgy megtanulni. Minden szóbeli témának külön szókincse van és minden szintnek vannak megfelelő szavak, amik állandóan, vagy ha nem is állandóan, de gyakran előfordulnak a nyelvvizsgán.

10. Semmi sem megy gyakorlás nélkül! Van az úgy, hogy tök jól meg a szövegértés, de a hallásértés nem? Vagy olyan, hogy olyan levelet írsz, mint még soha, de a szóbelin nem tudsz megszólalni? Szerintem ez mindenkinek ismerős. Mindenkinek van gyengepontja és olyan, amit álmából felkeltve is tud. A jó hír, hogy minden fejleszthető, csak egy kis gyakorlás kell hozzá. Előny, ha tudod a saját gyengepontod és jobban ráfekszel annak a gyakorlására. Az Origo nyelvvizsga speciális szókincsre épül.

11. Gyakorló tesztkönyvek. Lehet kapni minden könyvesboltban vagy akár letölthető PDF formátumban is találsz párat a neten. Sokat segítenek ezek a tesztkönyvek, ha többet szeretnél gyakorolni, vagy már közel a vizsga időpontja és nem tudsz minden nap tanárhoz járni. Ilyenkor csak megcsinálsz a könyvből pár feladatot és rögtön meg is tudod nézni a megoldásokat, hiszen ezek tartalmazzák a javítókulcsot is.

12. Használj könyveket a szóbelihez is! Nem, nem írtam el. Rengeteg szóbelire felkészítő könyv elérhető a könyvesboltok polcain. Ezekben tematikusan haladnak témáról témára, rengeteg kérdés van bennük, amiket a vizsgáztató feltehet a vizsgán és válaszok, amelyeket megjegyezhetsz. A legjobb, ha ezeket a válaszokat csak mintának használod, és nem bemagolod! Stresszhelyzetben nem feltétlen jutnak eszedbe a bemagolt válaszok, és a spontán beszélgetésre sem tudsz felkészülni szimpla magolással. A kérdések és válaszok, illetve a témák mellett szószedeteket is találsz olyan szavakkal, amelyeket erősen ajánlott ismerni az adott szinten.

13. Vedd fel a kapcsolatot egy külföldivel! Nem, nem barátokat keresünk, de ha van olyan ismerősöd, aki ismer valakit, aki ismer valakit, aki kint él az adott nyelvterületen, akkor vágj bele! Akár egy-két órás beszélgetés is nagy segítség lehet az akcentus elsajátításának céljából.

14. Nézz videókat! Hála a technikának és a Youtube nagyszerű kínálatának, nem egy videó áll rendelkezésünkre a világhálón, amelyekből tanulhatunk. Rengeteg nyelvtant magyarázó videó is van, amelyekre érdemes lehet rákattintani, de filmeket, híradót és egyéb dolgokat is nézhettek eredeti nyelven, felirattal. Ne becsüljük alá ezeket a mindennapos tanulási lehetőségeket sem!

15. Olvass olyan témában, ami téged érdekel! Minden nap jön szembe egy cikk Facebookon, vagy Instagrammon? Ráadásul olyan témában, ami téged érdekel? Ez nem lehet véletlen, hiszen az algoritmus olyan témákban keresgél, amiket te már hamarabb is megnéztél. Ez nem feltétlen probléma! Használd ki, hogy látsz egy idegen nyelvű cikket az állatokról, divatról, sportról vagy arról, ami téged érdekel és olvasd el! A szókincsed így is fejlődik, bár érdemes kigyűjteni azért az ismeretlen szavakat!

16. Használj különböző technikákat! Megint csak egy egyén függő téma. Sokan színezgetnek, miközben tanulnak, mások zenét hallgatnak, vagy éppen teljes csend kell nekik a koncentráláshoz. Találd meg, hogy te milyen tanuló típus vagy! Erre is rengeteg teszt van a neten, így segíthetsz magadon. Szavak tanulásánál ez mindenképpen jól jöhet.

17. Tanulj online is! Ha egy valami jót kaptunk a Covid19 vírus által az az, hogy rengeteg online anyag is elérhető már, játékos formában. Sok szórakoztató teszt, feladat és játék is elérhető már mindenféle idegen nyelven, legtöbbször ingyen. Vannak pontosan erre a célra különféle oldalak, ahova a tanárok töltenek fel feladatokat, ilyen például (angolból) a British Council oldala vagy a Duolingo applikáció, ahol szinteket kell teljesítened és akár minden nap tanulhatsz játékosan új szavakat vagy kifejezéseket.

18. Találj egy partnert! Van valaki a suliban, aki szintén nyelvvizsgázni akar? Van olyan munkatárs, aki menne veled a tanfolyamokra? A barátod éppen most tette le a vizsgát és hajlandó lenne neked segíteni? Az együtt tanulás lehet buli! A titok, hogy ne essetek át a ló másik oldalára és ne az legyen, hogy elbagatellizáljátok az egész együtt töltött időt. Használjátok ki, hogy a másik is ugyan abban a cipőben jár és állítsátok egymást kihívások elé. Menjetek végig a szóbeli témákon, tegyetek fel egymásnak kérdéseket vagy szavakat tanuljatok együtt. Lehet trükközni is és direkt „szívatni” a másikat. Általánosságba véve ez egy gonosz dolog, viszont a nyelvvizsga előtt elég hasznos, hiszen nem feltétlen fognak kímélni ott sem. Sokkal könnyebb a tanulás, ha nem egyedül „szenved” az ember.

19. „Csináljatok úgy, mintha…”. Ha találtál egy partnert, vagy egy tanárt, érdemes a vizsga előtti időpontban megkérni, hogy szimuláljatok egy vizsgát. Gyere be az ajtón, ő ültessen le és adjon kérdéseket, húzz egy kártyát és azon legyen egy téma pl. Environment Protection. Ez a téma legyen már véletlenszerű, ne olyan, ami nem megy, vagy nem szereted. Beszéljétek át, tegyen fel trükkös kérdéseket a partnered! Ez által gyakorolhatod, hogy milyen lesz majd ott élesben, és kevésbé lesz nagy a félelem, ha már van ebben „tapasztalatod”. Ugyan ezt megteheted az írásbeli résszel is. Kérj meg valakit, hogy üljön oda eléd és kvázi nézze, ahogyan írod a vizsgát. Ennek mi értelme van? Egyszerű. Sokakat különösen irritál és megzavar a vizsgán, hogy „egyfolytában bámult a vizsgabiztos, folyamatosan engem néz”, „kattogott az óra, nem bírtam koncentrálni és a mellettem lévő lány is csámcsogott” stb. Nehéz kikerülni ezeket az idegesítő dolgokat egy vizsgán, de sajnos nem mindig lesz tökéletes csend a teremben. Szinte biztos, hogy a terem ablaka előtt elmegy majd egy mentő, kiabál majd egy gyerek vagy éppen kezd el szakadni az eső, ezért érdemes ezeket megtanulni lekezelni és eljátszani a vizsga napja előtt.

20. A vizsga napján már ne tanulj! Ez nagyon fontos. Legyél friss és kipihent aznap, próbálj korán ágyba bújni és állíts ébresztőt reggel, nehogy elkéss. A vizsga előtti nap már csak nézd át a szóbeli tételeket, esetleg csinálj meg 1-2 feladatot, de ne akarj világot váltani. A vizsga napján gondoskodj arról, hogy legyen elegendő ételed és italod is, ne kelljen idegeskedni ezek miatt. Fontos még ilyenkor a cukor. Nem véletlen van az, hogy az érettségiken is szőlőcukrot osztogatnak a folyosókon. Mindig legyen nálad étel, víz, cukor vagy csoki.

21. Bízz magadban! Igen, eleget tanultál és nem, nem kellett volna tovább halogatni már ezt a vizsgát. Fő a pozitív gondolkodás és az alapos felkészülés, így biztos a siker! Ha nagyon stresszes vagy, keress olyan módszereket, amikkel megnyugtatod saját magad, pl. nagylevegő vagy egy dal, esetleg egy kis pihenő vagy egy általad kedvelt szerencsehozó kabala. 

Origo nyelvvizsga mintafeladatok 

Hol találhatsz Origo nyelvvizsga mintafeladatokat? Itt, nálunk, weboldalunkon megtalálhatsz jópár korábbi Origo nyelvvizsga mintafeadatot, gyakorolj minél többet és minél hatékonyabban!

Összefoglalás 

Az Origo nyelvvizsga letétele soha nem volt könnyű feladat. Ha szeretnél, akkor iratkozz be online tanulófelületünkre!